Om Carolina Ladda ned presspaket (text & bilder) →

 

Fotograf - Miki Anagrius

Fotograf – Miki Anagrius

Fjärilar är en återkommande metafor för livets flyktighet. En symbol för dagarna vi fick men som försvann på en tusendels sekund. För kärleken vi trodde skulle fortsätta brinna ända in i evigheten men som tynade bort och snart inte var mer än ett grumligt, svårfångat, minne. De vackra insekterna ser du bara en kort stund innan de fladdrar vidare och försvinner iväg med vinden.

Carolina Wallin Pérez gillar fjärilar. Likt en manisk fjärilssamlare har hon fångat flyktigheten, romantiken, frihetskänslan och skönheten för att sedan förpacka allt det vackra i elva poplåtar.

Låten ”Sanningen” har du med all säkerhet redan hört. Det var den hon framförde i Melodifestivalen inför 3,3 miljoner tv-tittare. Visst tvekade hon inför att medverka i tävlingen, sådär som man gör när man är en popsångerska med jazzrötter. Men efter att försäkrat sig om att hon inte behövde förvandla sig till schlagerdiva kastade hon sig rakt in i detta virrvarr av löpsedlar, glitter och paljetter. Men hon gjorde det på sitt sätt och dagen efter kunde hon kliva av schlagertåget med värdigheten i behåll.

På förra skivan, ”Pärlor och svin” (2009), förvandlade hon Kents låtar till mjuka sommarvisor. Den här gången förlitar hon sig till sin egen förmåga som låtskrivare. Även om hon samarbetat med duktiga låtsnickare som Andreas Mattsson, Ludwig Bell och Fredrik Okazaki Bergström (”det är lyxigt att få jobba med så begåvade människor”) så är Carolina den huvudsakliga låtskrivaren. För publiken innebär det att vi får se henne i en ny roll, men det är ingen novis vi har att göra med. Carolina har skrivit låtar i över tio år, oftast vid pianot men ibland med gitarrens hjälp. Nu ser hon fram emot att spela låtarna live.

Hon berättar att det var viktigt att ”Där vi en gång var” verkligen blev ett sammansatt album. Det resulterade i att låtordningen ändrades åtskilliga gånger in i det sista. Vissa låtar fick strykas – inte för att de var sämre men för att de inte passade in.

– Jag vill verkligen att det ska finnas ett flöde.  Det är viktigt att det blir rätt, säger hon och visar samtidigt ett visst mått av kontrollbehov.

En av skivans höjdpunkter är snygga ”Dansa ett tag”. Här bjuder Carolina in sångerskan Linnea Henriksson för en vacker kärleksduett som med lätta vingslag flyger över stad och land. Lite som en fjäril faktiskt.

På Manifestgalan i februari 2013 tilldelades Carolina SKAPs och Manifests pris för Årets Textförfattare för skivan ”Där vi en gång var”.

Ladda ned presspaket (text & bilder) →

Bilder

Fotograf - Miki Anagrius